Et barn med hodelus klør seg i hodet

Slik bruker du kokosolje mot hodelus

Små dyr som kryper rundt i håret er noe av det vi aller minst ønsker inn i familien. Vi viser deg hvordan du kan få bukt med lusa ved hjelp av en enkel kur med kokosolje og eddik.


Text: Halvard Lien Simonsen
Publisert: 15/08/2016

Tips mot lus

Å få “lusa” inn i familien kan være et mareritt for enhver familie. I en klinisk studie publisert i European Journal of Pediatrics i 2010* sammenlignet forskerne effekten av en lotion basert et legemiddel mot lus og en spray av kokosnøtt- og anisolje. Konklusjonen var at den alternative kokosnøttolje-sprayen var mer effektiv i å kurere luseproblemer enn legemiddelet. Forskerne forklarer effekten av olje ved at oljen legger seg som en tynn film rundt lusa og eggene, og rett og slett kveler disse ved å forhindre oksygentilgang og respirasjon.

Lus i huset

En søndag i november oppdaget mamma Heidi at Celina på 9 år hadde fått lus.

– Jeg ønsket å starte behandlingen umiddelbart, men siden det var søndag ettermiddag var det ikke noe som var åpent. Jeg kom da til å tenke på et skriv vi hadde fått utdelt på skolen i høst om lus og en ny, effektiv kur bestående av kokosolje og eplesidereddik. Jeg har en venninne som jeg visste hadde begge deler i hus og fikk låne både Cocosa og eplesidereddik. Kuren var supereffektiv og Celina kunne gå på skolen igjen dagen etter – helt fri for lus.

– Jeg syntes det var utrolig deilig å kunne bruke en helt naturlig kur, basert på matvarer, og som attpåtil virket så bra!

Slik gjør du
  • Skyll først håret med eddiken, og la det tørke uten å vaske det ut. Eddiken løser opp "limet" som fester eggene til hårfolliklene
  • Når eddiken har tørket, hell flytende kokosolje i håret. Gni kokosolje godt inn i håret slik at alt håret dekkes
  • Ta på en dusjhette og la den være på resten av dagen — kokosoljen bruker noen timer på å kverke lusene
  • Gre håret grundig med lusekam for å få ut så mange egg og lus som overhodet mulig
  • Vask så håret med shampoo på vanlig måte (ha i shampoo før du har vann i håret)
  • Det anbefales å gjenta behandlingen etter 7-10 dager

En fin bi-effekt er at kokosolje får håret ditt blir mykt og glansfult – så her snakker vi kombinert lusekur og hårbehandling! Ved bruk av kokosolje er det heller ingen risiko for at lusene utvikler resistens mot behandlingen.

Har du prøvd denne metoden tidligere? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss dine erfaringer med kokosolje-metoden til kundeservice@soma.no.

*Kilde: Burgess IF, Brunton ER, Burgess NA. “Clinical trial showing superiority of a coconut and anise spray over permethrin 0.43% lotion for head louse infestation” European Journal Pediatrics. 2010 Jan;169(1):55-62