Slik bruker du kokosolje mot hodelus

Tips mot lus

Å få “lusa” inn i familien kan være et mareritt for enhver familie. I en klinisk studie publisert i European Journal of Pediatrics i 2010* sammenlignet forskerne effekten av en lotion basert et legemiddel mot lus og en spray av kokosnøtt- og anisolje. Konklusjonen var at den alternative kokosnøttolje-sprayen var mer effektiv i å kurere luseproblemer enn legemiddelet. Forskerne forklarer effekten av olje ved at oljen legger seg som en tynn film rundt lusa og eggene, og rett og slett kveler disse ved å forhindre oksygentilgang og respirasjon.

Lus i huset

En søndag i november oppdaget mamma Heidi at Celina på 9 år hadde fått lus.

– Jeg ønsket å starte behandlingen umiddelbart, men siden det var søndag ettermiddag var det ikke noe som var åpent. Jeg kom da til å tenke på et skriv vi hadde fått utdelt på skolen i høst om lus og en ny, effektiv kur bestående av kokosolje og eplesidereddik. Jeg har en venninne som jeg visste hadde begge deler i hus og fikk låne både Cocosa og eplesidereddik. Kuren var supereffektiv og Celina kunne gå på skolen igjen dagen etter – helt fri for lus.

– Jeg syntes det var utrolig deilig å kunne bruke en helt naturlig kur, basert på matvarer, og som attpåtil virket så bra!


Luse-kur med kokosolje

Du trenger:

Slik gjør du:

  1. Skyll først håret med eddiken, og la det tørke uten å vaske det ut. Eddiken løser opp "limet" som fester eggene til hårfolliklene
  2. Når eddiken har tørket, hell flytende kokosolje i håret. Gni kokosolje godt inn i håret slik at alt håret dekkes
  3. Ta på en dusjhette og la den være på resten av dagen — kokosoljen bruker noen timer på å kverke lusene
  4. Gre håret grundig med lusekam for å få ut så mange egg og lus som overhodet mulig
  5. Vask så håret med shampoo på vanlig måte
  6. Det anbefales å gjenta behandlingen etter 7-10 dager

En fin bi-effekt er at kokosolje får håret ditt blir mykt og glansfult – så her snakker vi kombinert lusekur og hårbehandling! Ved bruk av kokosolje er det heller ingen risiko for at lusene utvikler resistens mot behandlingen.


*Kilde: Burgess IF, Brunton ER, Burgess NA. “Clinical trial showing superiority of a coconut and anise spray over permethrin 0.43% lotion for head louse infestation” European Journal Pediatrics. 2010 Jan;169(1):55-62