Hvorfor er det noen som ikke tåler vanlig mat?

Noen tåler ikke vanlig mat

Et økende antall mennesker reagerer med allergier og intoleranser på maten de spiser. Det er også mange mennesker som rett og slett ikke tåler seg selv: Kroppens immunforsvar går løs på egne celler og vev, og forårsaker autoimmun sykdom som MS, diabetes 1 og revmatoid artritt. Hele 70 sykdommer regnes i dag som atuoimmune, og stadig flere legges til listen. Både autoimmun sykdom, allergier og matintoleranser, er kjennetegnet ved et immunforsvar som er ute av balanse. Hvilke mekanismer er det som forårsaker dette? Kanskje fikk vi svaret i foredraget til italieneren Alessio Fasano (professor i pediatri, medisin og fysiologi ved University of Maryland School of Medicine, USA). Basert på egne studier på den autoimmune tarmsykdommen cøliaki, kan han nå forklare hvordan proteiner i maten kan forårsake lekk tarm og aktivere immunforsvaret.

Tarmen er immunforsvarets hovedbase

På samme måte som militære forsvarsstyrker, har også kroppens egne forsvarsstyrker en base hvor de holder til mellom slagene. Hovedbasen til immuncellene er tarmen. Hvis vi ser for oss tarmen som et rør, så finner du 80% av immuncellene utplassert like på utsiden av dette røret - ikke på innsiden hvor maten passerer. På innsiden av røret finner vi tarmens delikate slimhinne, som kun består av ett lag med celler. Store mengder mat og drikke passerer dette cellelaget hver dag. Skjult i den faste og flytende næringen som skal passere kan også mange fiender skjule seg; bakterier, sopp, virus og parasitter. Ikke rart at så mange immunceller vokter denne skjøre barrieren mot kroppens indre!

Tarmen ble før betraktet som et tett rør

Opp til 1990-tallet betraktet tarmforskerne tarmen som et tett rør, hvor det kun var fullstendig nedbrutte næringsstoffer fra maten som selektivt ble tatt opp av tarmcellene, og slik fikk slippe inn i kroppen. De enkelte tarmcellene var uløselig bundet sammen til hverandre av et nettverk av proteinfibre kalt "tight junctions". Disse fibrene ble betraktet som en slags sement som forhindret åpning og lekkasje mellom tarmcellene. Derfor trodde man også at immuncellene, som ligger på "rørets" utside, ikke hadde kontakt med det som bevegde seg gjennom tarmen. Kun når bakterier og parasitter slo seg igjennom veggene i den rørformede tarmen, regnet man med at immuncellene ble mobilisert til kamp. Slik var den gamle rørmodellen av tarmen.

Tarmen kan lekke som en sil

Nyere forskning avdekker at tarmen kan veksle mellom å være tett og lekk. Forbindelsen mellom tarmcellene er med andre ord ikke så tett som man før trodde. Faktisk fungerer disse forbindelsene (tight junctions) som en port. Normalt sett er porten lukket, og med normale tarm-forhold mener man at proteinene som passerer i nedre del av tynntarmen er fullstendig fordøyd, dvs nedbrutt til enkle aminosyrer. Forskningen på cøliaki viser nå at når det passerer ufordøyde gluten-proteiner gjennom nedre del av tynntarmen, så kan det utløse en kaskade av reaksjoner: Tarmcellene frigjør først et stoff kalt zonulin, som er det samme stoffet som frigjøres pga skadelige bakterier. Dette stoffet får porten mellom tarmcellen til å åpne seg slik at det blir en åpen kanal mellom tarmen og kroppens indre. Dette er en fornuftig forsvarsreaksjon i forhold til farlige bakterier: når portene mellom tarmcellene åpnes strømmer det vann inn i tarmen som skyller vekk farlige inntrengere. Samtidig med vannet strømmer det til en hær av immunceller som kan gjøre kort prosess med truende bakterier. Hvis bakterien trenger gjennom "porten", motsatt vei, står en armada av immunceller klart til å angripe. Lekk tarm kan derfor være en nyttig forsvarmekanisme. Men hva hvis lekkasjen utløses av ufarlige proteiner i maten?

Når proteiner i maten gjør tarmen lekk

Å skille mellom proteiner i maten og proteinene som farlige mikroorganismer består av, er ikke alltid like lett for immunforsvaret. Normalt sett vil immunforsvaret formes og tilpasse seg i de første leveårene. Mye kan derimot gå galt i denne tilpasningen, og det betyr at potensielt alle ufordøyde proteiner som passerer i tynntarmen kan utløse en lekkasje i tarmen med påfølgende immunreaksjoner og betennelse. Det tyder både forskningen på cøliaki og den autoimmune sykdommen diabetes 1 på. Hvilke proteiner i maten vi reagerer på, og hvorvidt disse reaksjonene kan knyttes til allergier, matintoleranser eller en autoimmun sykdom, er genetisk betinget og derfor individuelt. Når det er sagt er det viktig å legge til at det er mye vi kan gjøre for å unngå at maten skaper problemer for vår helse og livskvalitet.

Råd for en god tarmhelse

Eliminasjonsdietter kan være nødvendig, men også krevende å følge. En ting er å unngå helt matvarer som folk flest spiser. En annen ting som mange har erfart er, at når man unngår en matvare helt, som korn pga gluten eller melk pga casein, så kan bare en ørliten utskeielse føre til mange ubehagelige symptomer. Hvis man er konsekvent, kan belønningen likevel etter noen år være at man tolerer mat som før skapte kraftige reaksjoner. En mindre drastisk tilnærming til eliminasjonsdiett kan også fungere: Det er mange som har fått et mye bedre liv ved bl.a. å benytte kornsorter med mindre gluten, redusere bruken av næringsfattig ferdigmat og lage maten fra bunnen av med hele råvarer. Ellers vil alle tiltak som fremmer en god fordøyelse og en sunnere tarmflora, også bidra til større toleranse for maten.

Betydningen av tarmfloraen

Symptomer på immunreaksjoner i tarmen kan slå ut sent i livet, selv om man har spist den samme maten helt fra barndommen av. Professor Alessio Fasano mener det henger sammen med hvordan tarmfloraen utvikles og påvirkes: Vi vet i dag at bakteriene i tarmen vår representerer ti ganger flere gener enn våre egne celler, og alle disse genene påvirker både immuncellene og tarmcellene våre. Hvis tarmfloraen endrer seg i negativ retning, kan det være tungen på vektskålen som gjør at immuncellene begynner å reagere på proteiner i maten som de før toererte. Tusener av mennesker har fått ødelagt sin tarmflora pga gjentatte antibiotikakurer. Mange av disse tåler nesten ikke "vanlig" mat lenger. Da må man etter beste evne unngå de matvarene man reagerer mest på, og møysommelig bygge opp en god fordøyelse og en god tarmflora.

Betydningen av kosttilskudd

Alle kosttilskudd som fremmer en god fordøyelse er viktig for tarmens og immunforsvarets sunnhet. Jo bedre fordøyelse, desto mer effektiv blir nedbrytingen av proteiner i maten - og jo sunnere tarmflora. Tarmcellene påvirker også immuncellene og de gode bakteriene i tarmen. Alle næringsstoffer som er gunstige for tarmcellene, eller tarmen som helhet, vil derfor bidra til å balansere immunforsvaret og tarmfloraen. Tilførsel av fordøyelsesenzymer fremmer nedbrytningen av proteiner i maten. Det samme gjør enzymene som produseres av de gode bakteriene i tarmen. Hvis alle proteiner brytes ned i mage og øvre del av tynntarmen, vil det heller ikke være noen proteiner igjen som kan trigge lekkasje i tarmen og aktivere immunforsvaret. Det gamle ordtaket om at god helse starter i tarmen er med andre ord fortsatt svært gyldig og aktuelt.

Hva kan våre kosttilskudd gjøre for din tarmhelse?

Udo's Choice alderspesifikk probiotika

Probiotiske melkesyrebakterier er vel dokumentert og helt sentralt for en god tarmhelse og et velfungerende immunforsvar.

  • Et bredt spekter av veldokumenterte probiotiske bakterier
  • Høykonsentrert og bredspektret – optimalt tilpasset hver aldersgruppe
  • Kjølig lagret på mørke glass for maks levedyktighet/potens
  • Syre og galleresistent
  • Primært humane bakterier, og noen klassiske/velkjente transiente bakterier

Se alle produktene i serien med Udo's Choice Melkesyrebakterier »

Bitterstern

Bitterstoffer stimulerer effektivt produksjonen av enzymrike fordøyelsessaftene i mage og tarm, som er avgjørende for å bryte ned proteiner og andre næringsstoffene i maten.

  • Mange velkjente bitterurter og krydderurter i samme tinktur
  • Basert på en fordøyelsesresept fra Hildegard-medisinen
  • Stimulerer tarmens motorikk
  • Reduserer opphopingen av avfallstoffer i tarmen

Se produktet Bitterstern »

D3 Vitamin-dråper

Har en veldokumentert balanserende effekt på immunforsvaret - reduserer betennelse og utviklingen av autoimmun sykdom.

  • Velsmakende og lett å dosere
  • 3 dråper gir 10 mcg vitamin D3
  • 930 dråper i en flaske

Se våre D3 Vitamin-dråper »

Udo's Choice optimale oljeblanding

Essensielle fettsyrer er viktig for tarmens slimhinner og alle kjertler og organer som er tilknyttet fordøyelsen.

  • Lkologisk og kaldpresset olje fra 9 forskjellige frø og kimer
  • "Oksygenmagneter" som motvirker ugunstig miljø i tarmen
  • Styrker immunforsvaret

Se produktet Udo's Choice Oljeblanding »

Sun Chlorella

Klorofyllrik grønnalge som har en rensende effekt på tarmen, er nærende for tarmcellene, og inneholder fiberstoffer med god prebiotisk effekt - mat til de gode tarmbakteriene.

  • Høykvalitets algeprodukt produsert siden 1970
  • Vokser i forurensingsfrie omgivelser og næret på naturlig grunnvann
  • Knuste cellevegger via DYNO-Mill for maks biotilgjengelighet

Se vårt utvalg av Sun Chlorella-produkter »

En kommentar om “Hvorfor er det noen som ikke tåler vanlig mat?

    liclass="pingback even thread-even depth-1" id="comment-14388698">

Det er stengt for kommentarer.