Solkål

Fermentert solkål

Denne vidunderligheten ble til på solkysten i Spania, da jeg holdt kurs der sammen med strålende Melissa som lever og ånder der nede i varmen. Resultatet av samarbeidet mellom to helsefreaker ble noe av det beste jeg har smakt av fermentert mat, en fusjon mellom grønnsak og frukt som stadig blir laget på nytt her i huset. Herligheten ble døpt til å hete solkål av Eirin, en av kursdeltakerne inspirert av solkystens varmebølger. Husk bare at den ikke kan lagres like lenge som tradisjonell surkål, fordi ananas er en frukt og frukt liker ikke å lagres like lenge som grønnsaker. Den må konsumeres innen et par måneder. Men holder den seg lenger, og det merker du jo fort, så er det bare å nyte de lagrede smakene.

Tips: Gurkemeie avfarger noe voldsomt, så jobb i vasken og bruk plastikkhansker ved behov.


Slik gjør du

Dette trenger du

  • 1 liten hodekål
  • 1 hel ananas, delt i biter
  • Minst 3-4 cm finraspet ingefær
  • 1 barneskje
  • 2-4 ss
  • 1 ss

Steg 1

Finkutt kål med en skarp kniv eller kjør i kjøkkenmaskin slik at det ligner på grovraspet kål.

Steg 2

Rens ananas for skall og kjerne og del deretter i biter på samme størrelse som dem du får i små hermetikkbokser.

Steg 3

Skrell ingefærrot og finrasp, du vil ha minst 3 ss finraspet ingefærrot.

Steg 4

Ha kål og salt i en stor bolle og kna godt. Er kålen lite samarbeidsvillig, kan du la den stå en times tid før du knar videre. Den vil da slippe væsken i kålen lettere. Kna godt til kålen slipper væsken og ha deretter i ananas og ingefærrot og bland godt med hendene.

Steg 5

Til slutt vender du inn gurkemeie og blander godt med en stor skje. Om du ikke bruker hansker, vil gurkemeien sette seg godt under neglene og dine hender fremstår som rimelig usjarmerende i et par dager. Jeg bruker stor sett skje til både å blande gurkemeien og å ha den over i egnet beholder til fermentering. Så slipper jeg å få gule negler. Plastikkhansker kan også brukes

Steg 6

Legg trykk på blandingen ved å legge et kålblad eller et annet egnet lodd over blandingen slik at den er dekket av væske. Pass på at det er minst tre cm fra væsken og opp til kanten av glasset, da innholdet øker i volum og kan skape oversvømmelse. Tett godt til for å unngå at rusk eller insekter kan komme til.

Steg 7

Fermenter i romtemperatur i alt fra 5 til 10 dager til det har oppnådd en syrlig og frisk smak.

Sett i kjøleskapet eller en kald bod/kjeller for lagring.