Kokos- og sitronkake

Saftig kokos- og sitronkake som både er korn-/gluten- og melkefri? Ja takk! Dette er en kake som trygt kan serveres på festbordet, da svært mange vil tåle den (med unntak av sitrus- og egg-allergikere). Kaken blir bare enda bedre og saftigere av å stå i kjøleskapet et døgn, så lag den gjerne dagen før. Denne vil garantert bli spist opp fort! Oppskriften er utviklet i samarbeid med Julia D. Edin (Magevennlig mat).


Slik gjør du

Dette trenger du

Steg 1

Begynn med kakebunnene: Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis i en kjøkkenmaskin. La den bli ordentlig stiv, slik at du ser at det blir spor når du pisker.

Steg 2

Mål opp 1 dl kokosmel og bland denne med vaniljesukker og bakepulver. I en annen skål/bolle blander du kokosmelk, saft og revet skall av sitron.

Steg 3

Vend så det tørre og det våte inn i eggedosisen – litt av gangen, mens du rører veldig forsiktig. Eggedoissen vil kollapse litt, men kokofibersmelet vil trekke til seg så mye fuktighet at den etter hvert vil svele ut igjen.

Steg 4

Sitroncurden kan lages opp til en uke i forveien. Oppbevares i kjøleskap, og i romtemperatur de siste 30 min før bruk. Slik lager du den:

Steg 5

Vask 1 sitron godt og riv skallet fra halve sitronen. Press saften fra alle sitronene til du har 1 dl.

Steg 6

Skill eggene, og ha de i en kjele sammen med sitronsaften, skallet og sukker. Kok opp på medium varme, og rør hele tiden. Dette gjør du for å unngå at det blir eggerøre.

Steg 7

Når den begynner å boble skrur du ned til svak varme og lar den koke vider i 5-10 minutter, mens du rører med jevne mellomrom. Kremen skal nå bli tykk og seig, uten klumper.

Steg 8

Skru av varmen, men la kjelen stå på platen. Tilsett biter av kakaosmør gradvis mens du rører. Fortsett å rør til alt smøret har smeltet. Trekk til siden og la curden avkjøle seg til romtemperatur.

Steg 9

Så til kokoskremen: Sett en hermetisk boks med kokosmelk i kjøleskapet. Bruker du kokosmelk med lav fettprosent kan du sette den i fryseren den siste halvtimen før bruk. Du vil da se at kokosen deler seg med et tykt fettlag på toppen og kokosvann i bunn. Det er kun det på toppen du skal bruke. Ha dette over i en bolle.

Steg 10

Tilsett 1 ts søtning (jeg har brukt Cocosa kokossirup som gir en søt, nøtteaktig smak), 1 ss av sitroncurden, og evt. 1 ss smeltet kakaosmør. Kakaosmøret brukes for at kremen skal bli hardere når den stivner, men om du har en kokosmelk med høy fettprosent behøver du ikke kakaosmøret i tillegg.

Steg 11

Pisk så sammen i ca. 5 minutter til du får en fyldig krem.

Steg 12

Sett sammen kaken: skjær rundt kanten på kakeformene slik at de løsner og vipp forsiktig de to kakebunnen ut. Har du laget én stor bunn skjærer du denne i to deler.

Steg 13

Legg en del nederst, smør på et tykt lag med sirtoncurd og brer deretter et lag med kokoskrem over.

Steg 14

Sett på lag 2 og gjenta prosessen med det du har igjen av både curd og krem.

Steg 15

Dryss til slutt over med kokosflak eller kokosmasse.

Steg 16

Sett i kjøleskapet minimum 30 minutter før servering, men jo lenger jo bedre. Denne kaken blir nemlig bare saftigere over natten, og kokoskremen får da tid til å stivne ordentlig.