Kaffeterte med banan og karamell

Med knasende bunn, silkemyk kaffe- og kakaofromasj, søt banan og salt karamell på toppen er dette rett og slett en smaksbombe som passer perfekt til å avslutte en 17.mai-frokost eller som en oppkvikker på slutten av en lang kveld. Glutenfri og laktosefri! Oppskriften er utviklet i samarbeid med Julia D. Edin (Magevennlig mat).


Slik gjør du

Dette trenger du

Steg 1

BUNN:
Mål opp alle ingrediensene, unntatt vann, og ha det i en bolle.

Steg 2

Bland dette godt sammen ved hjelp av en kjøkkenmaskin eller miksmaster. Tilsett vann til du får en sandaktig konsistens med små klumper. Bruk deretter hendene til å kna det sammen til en deig.

Steg 3

Trykk deigen ut i små terteformer. Trykk de godt oppover kantene. Skjær vekk overflødig deig, og bruk en gaffel til å lage prikker i deigen.

Steg 4

Legg så bakepair over og fyll på med bakekuler eller erter.

Steg 5

Stek i midten av ovnen på 180 grader i 12-15 minutter.

Steg 6

Ta vekk papiret med bakekulene når det er 5 minutter igjen, og stek de uten den siste tiden. Ta tertene ut av ovnen og la de avkjøle i formene mens du gjør klar resten.

Steg 7

FROMASJ:
Pisk egg og sukker til tykk og luftig eggedosis. Skrap ut frøene av vaniljestangen og tilsett i eggedosisen.

Steg 8

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter.

Steg 9

Lag en sterk kopp kaffe, ca. 0,5 dl til sammen (i oppskriften har det blitt brukt dobbel espresso).

Steg 10

Smelt kakaomassen over vannbad og bland inn kaffen.

Steg 11

Klem vannet ut av gelatinplatene og løs de myke gelatinplatene opp i den varme sjokolade- og kaffeblandingen.

Steg 12

Hell den varme blandingen i en tynn stråle inn i eggedosisen, mens du rører forsiktig.

Steg 13

Pisk kremfløten til luftig krem og vend kremen inn i fromasjblandingen. Dette gjør du best for hånd, med en visp, slik at du får rørt vekk alle kremklumper, men samtidig ikke slår ut «fluffen» av kremen.

Steg 14

Fordel fromasjen i tertebunnene. Bruk en slikkepott til å jevne overflaten og sett deretter i kjøleskapet til det har stivnet - rundt 2 timer, men den må gjerne stå over natten.

Steg 15

KARAMELL:
Lag gjerne denne karamellen i god tid i forveien, eller mens tertene avkjøles. Bland sukker og vann i en kjele og sett på middels til høy varme.

Steg 16

Du må ikke røre, men kan vende forsiktig på kjelen. La det koke til det så vidt begynner å få en gylden farge over hele massen.

Steg 17

Trekk kjelen til side og tilsett smør i biter mens du rører.

Steg 18

Sett kjelen tilbake på platen med svak varme og hell inn fløten i en tynn stråle. Rør og la det koke opp. Kok i ca. 2-4 minutter.

Steg 19

Karamellen er ferdig når den blir hengende på en skje og du kan dra en finger gjennom karamellen uten at den flyter tilbake. La karamellen avkjøles til romstemperatur før du bruker den videre.

Steg 20

PYNT:
Skjær banan i tynne skiver.

Steg 21

Ta tertene ut av kjøleskapet og hell på et lite lag med karamell.

Steg 22

Dander bananskiver på toppen og hell på litt karamell på toppen igjen. Pynt med litt kokosflak, blomster eller annet som både smaker og ser godt ut!

Steg 23

Server med det samme, eller la den stå i kjøleskapet en liten stund før servering. Jo lenger tid i kjøleskapet, jo større sjanse for at bananene blir litt brune. Vil du gjøre klart så mye som mulig på forhånd kan du lage tertene med fromasj samt karamell dagen før og kun gjøre pyntingen dagen de skal serveres!