Kaffefromasj med müsli og karamell

Til frokost hører både müsli, kaffe og banan hjemme, så hvorfor ikke kombinere disse til en frokost-dessert? Glutenfri og laktosefri! Oppskriften er utviklet i samarbeid med Julia D. Edin (Magevennlig mat).


Slik gjør du

Dette trenger du

Steg 1

FROMASJ:
Pisk egg og sukker til tykk og luftig eggedosis. Skrap ut frøene av vaniljestangen og tilsett i eggedosisen.

Steg 2

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter.

Steg 3

Lag en sterk kopp kaffe, ca. 0,5 dl til sammen (i oppskriften blir det brukt dobbel espresso).

Steg 4

Smelt kakaomassen over vannbad og bland inn kaffen.

Steg 5

Klem vannet ut av gelatinplatene og løs de myke gelatinplatene opp i den varme sjokolade- og kaffeblandingen.

Steg 6

Hell den varme blandingen i en tynn stråle inn i eggedosisen, mens du rører forsiktig.

Steg 7

Pisk kremfløten til luftig krem og vend kremen inn i fromasjblandingen. Dette gjør du best for hånd, med en visp, slik at du får rørt vekk alle kremklumper, men samtidig ikke slår ut «fluffen» av kremen.

Steg 8

Fordel fromasjen i tertebunnene. Bruk en slikkepott til å jevne overflaten og sett deretter i kjøleskapet til det har stivnet - rundt 2 timer, men den må gjerne stå over natten.

Steg 9

KARAMELL:
Lag gjerne denne karamellen i god tid i forveien, eller mens tertene avkjøles. Bland sukker og vann i en kjele og sett på middels til høy varme.

Steg 10

Du må ikke røre, men kan vende forsiktig på kjelen. La det koke til det så vidt begynner å få en gylden farge over hele massen.

Steg 11

Trekk kjelen til side og tilsett smør i biter mens du rører.

Steg 12

Rør og la det koke opp. Kok i ca. 2-4 minutter.

Steg 13

Karamellen er ferdig når den blir hengende på en skje og du kan dra en finger gjennom karamellen uten at den flyter tilbake. La karamellen avkjøles til romstemperatur før du bruker den videre.

Steg 14

PYNT:
Skjær banan i tynne skiver.

Steg 15

Ta fromasjen ut av kjøleskapet og hell på et lite lag med karamell.

Steg 16

Hell 2-4 ss med müsli på toppen av hver fromasj og rist det utover så det klistrer seg i karamellen og legger seg som et jevnt lag.

Steg 17

Dander bananskiver på toppen og hell på litt karamell på toppen igjen. Pynt med litt kokosflak, blomster eller annet som både smaker og ser godt ut!

Steg 18

Server med det samme, eller la den stå i kjøleskapet en liten stund før servering. Jo lenger tid i kjøleskapet, jo større sjanse for at bananene blir litt brune. Vil du gjøre klart så mye som mulig på forhånd kan du lage fromasj og karamellen dagen før, og kun gjøre pyntingen litt før servering!