Gry Hammers hverdagsbrød

Fermentert brød

Denne oppskriften gir 3 store brød.

Hverdagsbrødet mitt er bakt med økologisk spelt som anses som hvetens stamfar. Det sies at glutenet i de gamle speltsortene er lettere å fordøye enn glutenet i de moderne hybridiserte hvetesortene.

Tips: Ønsker du å gjøre brødet 100 % fullkorn, så erstatter du 500 g siktet fin spelt med 500 g sammalt fin spelt. Det gjør jeg ofte og brødet blir like godt og enda litt sunnere.


Slik gjør du

Dette trenger du

  • 1,5-1,7 l vann
  • 1,5 dl
  • 1 ss
  • ½ kg
  • 1,5 kg sammalt fin spelt
  • 2 ss Surdeigsstarter

Steg 1

Rør ut 1,5 dl Molkosan i vannet og tilsett salt og mel. Husk å ta vare på en del av surdeigsstarteren som du mater og holder vedlike til neste gang du skal bake.

Steg 2

Kna deigen godt sammen, du bruker maks to minutter på denne jobben om du bruker økologisk mel fra Spesialkorn eller Holli mølle. Jeg bruker økologisk speltmel av gammel sort, men et hvilket som helst økologisk speltmel vil duge.

Steg 3

La deigen stå på kjøkkenbenken under lokk/plastpose/tett klede i rundt 12 timer.

Steg 4

Så helles deigen over i 3 smurte former. Jeg bruker en slikkepott eller en stor skje til å lede den nå relativt løse deigen ned i formene.

Steg 5

Etterhev i alt fra 1-3 timer. Du må nesten se på deigen og følge med på om den hever raskt eller er litt tregere i avtrekkeren. Dette kan variere stort, alt etter temperatur, årstid, månefase og ikke minst hvor potent starteren din er. Jeg tror til og med at humøret til den som baker spiller inn på resultatet. Dette er levende organismer som lar seg påvirke av omgivelsene. Hvem gjør ikke det?

Steg 6

Sett ovnen på fullt og plasser brødene raskt inn i den glovarme ovnen, helt nederst. Sleng inn en liten dl vann nederst i ovnen og lukk døren raskt. Om du ønsker en mer skånsom måte å tilføre damp i starten av stekeprosessen, så kan du sette en liten ildfast form med vann i bunnen av stekeovnen og denne vil også avgi damp. Dampen vil bre seg og gjøre skorpen fin, sprø og jevn, ved at dampen hindrer for rask skorpedannelse og tillater at brødene hever jevnt innenfra og ut.

Steg 7

Etter et par minutter på høyest mulig temperatur, senkes varmen til 180 grader og steker videre i 1,5 timer.

Steg 8

La brødene hvile i formene på benken i et par minutter, før du hvelver dem ut og avkjøler på rist. Pakk dem godt inn i et klede av bomull eller lin, og la brødene bli helt nedkjølt før du begynner å skjære i dem. Surdeigsbrød oppfører seg mer som en kake enn som et nystekt brød fra butikken, men venter du til brødene får sette seg ordentlig, så er det lett å skjære de tynneste skiver som egner seg perfekt som niste.