Tre tips som gjør deg til en bedre løper

Forbedring av løpsteknikk gir bedre løpsøkonomi, gjør deg raskere og holder skadene unna. Ta med deg disse tipsene ut på neste løpetur!


Text: Anniken Johansen
Foto: Hans Ola Hevrøy
Publisert: 21/06/2017

Løping er i vinden som aldri før, og gateløpene rundt omkring i landet slår nye påmeldingsrekorder år etter år. Det er ikke uten grunn at så mange blir bitt av løpebasillen. Løping er kanskje den enkleste treningsformen vi har; du trenger kun å knyte på deg løpeskoene og krysse dørterskelen. Deretter kan du tilbakelegge akkurat de antall kilometer med trening i frisk luft som du ønsker.

Enten du har satt deg konkrete mål med løpingen, som for eksempel å delta i et løp eller løpe en distanse på en bestemt tid, eller om du løper en gang i blant fordi du liker treningsformen, har de fleste mye å hente på å tenke teknikk og løpsstyrke. På den måten vil du kunne forebygge skader slik at du kan løpe i mange år fremover. I tillegg vil du få en bedre løpsøkonomi og dermed bli en raskere løper.

Mange forbinder kanskje løpsteknikk med å løpe på tærne og holde en stegfrekvens på 180 steg i minuttet. Dette stemmer ikke helt. Stegfrekvensen vil for eksempel variere fra person til person – ganske naturlig med tanke på at vi har ulik lengde på beina.

Under følger tre enkle teknikktips som kanskje kan oppklare noen misforståelser og bli med deg ut på neste løpetur!

1. Hoften frem og føttene under kroppen

Mange «sitter» litt når de løper. Dette gjør at man lett havner bak på hælen og plasserer føttene langt foran kroppen (bilde til venstre). Det gir en stor belastning på knærne i tillegg til at stegene blir lange og trege. Det ideelle er å få føttene rett under kroppen. Dersom du trener på å få hoften opp og frem når du løper, vil du merke at føttene plasseres mer rett under kroppen (bilde til høyre). Dette vil også føre til at du løper mer på forfot og øker frekvensen på løpestegene. Merk at de færreste løper kun på forfot i lavt tempo – det er først når farten øker at man kommer seg ordentlig opp på fotbladet.

2. Stabil kjernemuskulatur

Pass på å holde kjernemuskulaturen stabil, slik at du ikke legger overkroppen bakover eller langt fremover når du løper. Når du trener på å få hoften frem (punkt 1), er det lett å falle litt bakpå med overkroppen dersom du ikke passer på å stramme kjernemuskulaturen. Hoften skal frem, men overkroppen skal være stabil (bilde til høyre). Her kan øvelser som styrker kjernemuskulaturen være til stor hjelp. Tips! «Planken» er en god øvelse for å styrke mage og rygg.

3. Avslappede skuldre og aktive armer

Mange glemmer å bruke armene aktivt når de løper og tenker ikke på at armene faktisk kan være til stor hjelp, spesielt i høyere tempo og i motbakker. Andre beveger armene ut til siden fremfor i fartsretningen. Skuldrene skal være avslappet og armene pendle lett og frem og tilbake med ca 90 graders vinkel i albueleddet. Dersom du ikke er vant til å bevege armene når du løper, kan du gjerne tenke at du skal overdrive armbevegelsen i begynnelsen. Øv deg foran speilet og se at du er avslappet i skuldre, men beveger armene aktivt frem og tilbake i fartsretningen.

Ett tips av gangen

Husk at det tar tid å endre en vane. Det gjelder også løping. Dersom du for eksempel alltid har løpt med armene passivt på hver side av kroppen, må det jobbes bevisst med å endre vanen. Derfor kan det være lurt å fokusere på ett av tipsene av gangene. Bestem deg for eksempel for å fokusere på å få hoften litt frem og føttene rett under deg på neste løpetur, og frem til du føler det har blitt mer naturlig. Deretter beveger du deg over på teknikktips nummer to eller tre.

Lykke til!