Sjokolade kan også være supermat

Er du klar for å nyte god sjokolade i julen? Velger du din sjokolade med omhu kan du til og med kalle den mørke fristelsen for supermat!


Text: Marthe Færø Kaasa
Publisert: 08/12/2017

Sjokoladekake, sjokoladefondant, sjokoladeboller, sjokoladekonfekt, julemarsipan dyppet i sjokolade … Sjokolade kommer i mange ulike former, men fellesnevneren for dem alle er kakao.

Kakao inneholder en rekke stoffer som gjør at den klassifiseres som supermat, blant annet er kakao rik på magnesium og fiber. Magnesium bidrar blant annet til å redusere tretthet og utmattelse og til normal muskelfunksjon. Det er med andre ord ingen dum ide å kombinere kakao med for eksempel trening.

Kakao for hjerte

Det kommer stadig nye studier som viser hvordan sjokolade kan ha en god effekt på helsa vår. Blant annet har forskere ved Kingston University i London nylig testet om sjokoladespising påvirker prestasjonen på sykkelen. Etter en to ukers diett som inkluderte 40 gram mørk sjokolade hver dag, hadde testpersonene en forbedring på 17 % på de to minuttene med temposykling som ble målt. Studien tok kun for seg ni testpersoner og er følgelig alt for liten til å trekke noe konklusjon, men det kan være verdt å forske mer på kakao kombinert med trening (1).

Flere studier peker også mot at mennesker som spiser sjokolade regelmessig har noe lavere risiko for hjerte- og karsykdommer enn dem som aldri spiser sjokolade. Den uavhengige Cochrane-institusjonen har gått gjennom ulike kakaostudier for å se om de kunne finne grunnlag for at kakao senker blodtrykket. Resultatene ble publisert tidligere i år og konkluderte med at kakao faktisk kunne gi en liten redusering av blodtrykket på kort sikt (2).

Det er ifølge forskning flere stoffer i kakao som kan gi god helseeffekt, men sjokolade inneholder også ofte sukker og fett som i for store mengder ikke er bra for kostholdet. Velg derfor din sjokolade med omhu, dersom du er opptatt av at sjokoladen skal være mer sunn enn syndig.

Helt rå kakao!

Er du opptatt av å få i deg det beste fra kakaoplanten kan råsjokolade være noe for deg. De viktigste ingrediensene i det meste av sjokolade er kakaomasse, kakaofett og sukker. Den største forskjellen på sjokolade med råkakao og sjokolade uten råkakao er altså ikke ingrediensene, men hvordan kakaoen har blitt behandlet. I tradisjonell fremstilling av sjokolade ristes kakaobønnene vanligvis i 10-30 minutter på en temperatur mellom 120-130°C. I fremstilling av råkakao blir ikke bønnene brent, men kun soltørket og fermentert. På den måten har råkakao de aller fleste næringsstoffene til kakaoplanten intakt. Råsjokolade lager du enkelt selv ved å bruke to deler rå kakaomasse og en del rå kakaosmør som base som smeltes forsiktig over vannbad. Tilsett ønsket søtning, og boost gjerne med annen supermat som for eksempel hamprø, gojibær og liknende.

Prøv gjerne oppskriften vår på brownie. Da får du ikke bare en nydelig kake å servere i juleselskap, men du får også i deg masse nyttige næringsstoffer.

Kjenn din sjokolade
  • Melkesjokolade er sjokolade tilsatt melkepulver eller kondensert melk. Det er et krav om at kakaoandelen i melkesjokolade må være minimum 30%.
  • Mørk sjokolade er produsert ved å tilsette fett og sukker til kakao. Det er sjokolade uten melk eller med betydelig mindre melk enn melkesjokolade. For å kunne kalle en sjokolade for «mørk», må den inneholde minst 43 % kakaotørrstoff.
  • Hvit sjokolade lages av kakaosmør, sukker og melkepulver, og i noen tilfeller fløte. Hvit sjokolade er helt uten kakaopulver eller kakaomasse.
  • Råsjokolade lages av kakaobønner som er tilnærmet rå, altså ikke varmet opp til over 42 grader.

Referanser:
(1) http://www.kingston.ac.uk/news/article/1640/18-apr-2016-eating-dark-chocolate-every-day-could-help-boost-athletic-performance-kingston-university-research-reveals/
(2) http://www.cochrane.org/CD008893/HTN_effect-cocoa-blood-pressure