Matnerdens mekka

Hun kaller seg matnerd og spiser helst raw food. Gunn-Turi Ådnegard har hentet inspirasjon fra byen hun elsker – nå er hun klar for å servere deg maten hun selv brenner for.


Text: Hans Ola Hevrøy
Publisert: 07/03/2018

- Se på denne her, da. Er den ikke fin?
Ikledd kokkeklærne på hennes nyoppstartede café på Majorstua i Oslo løfter Gunn-Turi Ådnegard (38) opp en reddik med en knallrosa innside, og viser den frem med et smil.
- Jeg har aldri sett sånne i Norge før nå, bare i LA, sier Gunn-Turi.

Hun kaller seg selv matnerd, og dras til nettopp LA-inspirert mat. Det var også her tankene om å starte eget i Norge dukket opp. Det var også her hun endte opp med å ta raw food chef-utdannelsen.
Før vi smaker på dagens meny, skal vi skru tiden to år tilbake. Gunn-Turi har akkurat kommet hjem til Oslo fra Los Angeles, og skal finne seg noe å spise. Den siste tiden har hun spist mat hun elsker. I LA kunne hun nemlig kjøpe sunn, grønn mat uansett hvor hun gikk. Sunn mat hun virkelig brenner for. Kontrasten når det kommer til tilgjengeligheten på sunn og god mat er stor når hun kommer tilbake til Oslo.

En kontrast hun har lyst å minimere, slik at flere får oppleve gleden ved maten hun selv brenner for. «Skal jeg flytte til LA, eller flytte LA til Norge», tenkte hun. Valget falt på det siste.

Englenes by på Majorstuen

- Det ser jo bare helt fantastisk ut. Det er nesten litt stygt gjort å lage så mye godt uten at vi får smake, kommer det med glimt i øynene fra en gjeng som akkurat er ferdig med morgenens core balance-økt.
Klokka er 10:00 og Gunn-Turi tester noen av rettene som snart blir tilgjengelige for treningsentusiaster på Core Balance sitt studio på Majorstuen i Oslo – et studio og treningssenter som møter deg med blant annet feelgood lounge-musikk, palmer fra California og yoga. Fra januar i år er også disken til Gunn-Turi på plass.

- Er hun ikke bare helt fantastisk flink? sier senterleder og instruktør Monica Øien, som ser bort på en kokkelerende Gunn-Turi.
At Monica og Gunn-Turis veier skulle møtes i Norge, var nesten skrevet i stjernene. De har begge bodd i California, og ville begge ta med seg Los Angeles hjem. Monica hadde allerede startet opp Core Balance før Gunn-Turi begynte på utdannelsen sin. Da den nyutdannede raw food-kokken så kom hjem til Norge, var det en felles venninne som matchet de to sammen.
- I LA har de forstått ernæring. Plantebasert, næringsmat er ikke bare en trend, det er en naturlig del av hverdagen. Dette ønsker jeg også å få til i Norge, sier Gunn-Turi.

Hvorfor raw food?

Raw food-kokken fra Ål i Hallingdal kan godt spise stekt eller kokt mat, men foretrekker rå mat for bedre fordøyelse og energi.
- Jeg spiser alltid noe rått til hvert måltid, og har tro på levende mat. Da får jeg i meg næringsinnholdet slik det er tiltenkt fra naturens side, forteller Gunn-Turi, og fortsetter:
- Tenk bare når du har trent, og kroppen blir sur. Da trenger du basisk, plantebasert grønn mat. Når du trener brytes musklene ned. For å bygge opp igjen musklene trenger kroppen lett fordøyelig mat med mye næringsstoffer.
Det er en av grunnene til at aktive og treningsglade på Core Balance får LA-inspirert raw food hos Gunn-Turi etter trening.

Rå balanse

Da Gunn-Turi skulle velge navn på sin nye kafé, falt valget på Blended. I navnet ligger det å ha balanse i hverdagen - også i kostholdet. Navnet viser også til blenderen hennes, som kjøres varm nærmest hver dag. Gunn-Turi håper også Blended kan bety noe for folk, og at det kan være en møteplass for flere typer mennesker.
- Det skal ikke bare være for folk som bare spiser sunt. Jeg ønsker at dette skal være en åpen og inkluderende arena, forteller Gunn-Turi, mens hun kutter opp til dagens retter.

Avokado, gresskarkjerner, reddik, spirer og alger som dulse og nori på en seng av en misodressing er noen av ingrediensene som utgjør en fantastisk god salat.
- Om noen år kommer vi til å klø oss i hodet av at vi ikke har spist mer alger. Det er mineraler fra havet som er både bærekraftig og næringstett, sier Gunn-Turi.

Hun tilsetter også alger i dagens supergrønne smoothie hun har valgt å kalle «Fem grønne i én».
- Spirulina inneholder krom som hjelper mot søtsug. I tillegg inneholder spirulina vitamin A og K, jern og proteiner, forklarer raw food-kokken.
Hun rekker også å lage nydelige blåbærbarer med bokhvete og en virgin vannmelonmojito, boostet med Supernature Ionic elements.

- Hva er drømmen med Blended? spør jeg når vi setter oss ned for å smake på godsakene.
Svaret kan hinte om at deler av Gunn-Turi fortsatt er igjen i byen som er hennes matmekka - byen der det er lov å drømme mer enn noen andre steder.
- Det er ingen begrensninger. Café? Catering? Egne produkter? Jeg vil lykkes – kanskje i utlandet til og med. Hvorfor ikke? avslutter Gunn-Turi med et lurt smil.

Gunn-Turi Ådnegard
  • 38 år
  • Frå Ål i Hallingdal
  • Utdannet naturopat/kostholdsveilder og raw food-kokk
  • Aktuell med ny kafé med mat basert på urter og supermat. Du finner kafeen i Rosenborggata 9 på Majorstuen i Oslo.
  • I startfasen holder kafeen åpent i Core Balance sine åpningstider. Mer info finner du på corebalance.no.
  • Du finner Blended på Instagram under navnet @blendedfoods
Hva er raw food?
  • Grønnsaksbasert mat uten fisk, melkeprodukter, kjøtt og egg.
  • Raw food er ikke oppvarmet over 45 grader eller bearbeidet på en måte som svekker næringsstoffene. Dermed beholder råvarene viktige næringsstoffer og enzymer.