Matcha — den grønne trenden

Matcha er den tradisjonelle seremoni-teen i Japan. Den kalles dronningen av grønn te og er kjernen i den tradisjonelle japanske te-kulturen. Teen har i rekordfart blitt omfavnet verden over og kan brukes i alt fra te til pannekaker.


Publisert: 22/08/2016

Det var Zen-buddhisten Eisai som først bragte matcha til Japan på 1100-tallet fra Kina. Eisai var også mannen som introduserte og utviklet Zen -filosofien. På den måten ble matcha teen en viktig del av Zen kulturen, og senere for meditatører over hele verden. De mente at matcha hadde en spesielt god evne til gi sinnet ro.

Matcha er en pulverisert form for grønn te. Pulveret fremstilles ved å male bladene fra grønn te-buskene. Ingen andre ting blir tilført pulveret. Te-plantasjer for matcha ser helt annerledes ut enn andre teåkre. Matcha-plantasjer tildekkes med mørke presenninger 4 uker før innhøstingen. Slik får te-buskene 90 % mindre sollys. For å kompensere for dette danner te-buskene ekstra mye klorofyll. Resultatet gir en noe søtaktig smak og blader med en intens grønnfarge.

Pulveret blandes i varmt vann eller melk før det konsumeres. Selv om matcha hovedsakelig drikkes som te, gjør smaken og fargen seg utrolig godt i både mat, desserter og godteri.

Hovedforskjellen mellom matcha og tradisjonell grønn te er at matcha er pulver fra hele blader, mens tradisjonell grønn te inneholder ekstrakter fra blader.

Matcha prises ut fra smak og hvor på planten bladene er hentet fra. En matcha av høy kvalitet koster like mye som en dyr rødvin. Og på samme måte som vinelskere venter på resultatet av gode avlinger er også avlingene på matcha en viktig del av te-plantasjens renommè. Matcha sorteres derfor etter hvor på planten bladene er hentet fra. De dyreste variantene hentes fra toppen av planten hvor de yngste bladene sitter. De billigste variantene hentes fra den nedre delen av planten hvor de eldste bladene gror.

Smaksforskjellen på en dyr og en billig matcha går fra en rund og eksklusiv smak, til en mer bitter og enklere smak etterhvert som man høster blader lengre ned på busken.

Fordi matcha er en konsentrert form for grønn te er det kun behov for små doser ved konsumering. 30 g er derfor normalt nok til 1 måneds forbruk.