Kakaoens historie

Hva er vel livet uten sjokolade? Sjokolade er syndig godt, men kakao har også en rekke nyttige næringsstoffer. Rå, ubehandlet kakao har blitt gjenoppdaget som en viktig matplante, og blant ernæringseksperter internasjonalt har rå kakao de siste årene fått en unik posisjon som en spesielt anbefalt matvare. Innen raw food-miljøet er det ikke uvanlig at kakao utgjør en betydelig del av kostholdet på grunn av de gode næringsstoffene og sine mange bruksområder.


Publisert: 12/05/2017

Kakao

Genetiske studier av de 22 kjente artene av kakaotrær har vist at de med stor sannsynlighet stammer fra det vestlige Amazonas. Arkeologer mener at amazonasindianerne har nytt kakaotreets frukter i minst 6000 år. De unnlot å spise de bitre kakaobønnene, men foretrakk det søte, hvite laget under skallet som kakaofrøene er innkapslet i.

Indianernes handelsruter dekket etterhvert store deler av Sør-Amerika, og det vokste frem en helt ny økonomi. Kakaobønner var en av de populære handelsvarene som nådde mayaenes rike sørfra. Arkeologiske funn fra Honduras viser at mayaene selv begynte å dyrke kakaotrær mellom 1400 og 1100 f.Kr. De kalte treet kakaw, et ord som skal bety «det gudene inntar». Mayaene ristet sannsynligvis kakaobønnene og tygget dem som nytelsesmiddel og medisin. Kakaobønner ble også bruket som offergave til gudene.

Kakaobønner ble brukt som penger

Kakaoen ble etter hvert utbredt i store deler av Sør- og Mellom-Amerika. Kakaobønnen var så verdifulle at det ble vanlig å bruke dem som betalingsmiddel. En stor avokado kostet for eksempel tre kakaobønner, mens prisen for en kalkun eller en vevd kappe lå mellom 80 og 100 bønner. Kakaobønnene ble faktisk brukt som betalingsmiddel i rundt tusen år.

Europeerne oppdaget kakao

Kakao var ukjent for europeerne frem til Hernán Cortés erobret aztekernes rike. Da spanjolene møtte kong Montezuma 2. for første gang i 1519, bet de seg merke i at det eneste kongen drakk var en kakaodrikk tilberedt av en personlig tjener.

I 1544 ble kakaodrikken for første gang servert i Europa. Høytstående mayaindianere ble tatt med til Europa, og tilberedte drikken for prins Filip av Spania. Kakao tilsatt sukker ble verdsatt i Spania, men bare de aller rikeste hadde råd til den nye, eksotiske drikken. I hundre år var Spania og Portugal de eneste landene som hadde tilgang til kakao via koloniene sine, og det var strengt forbudt å eksportere kakaobønner til andre land.

Via erobringer i Karibia fikk imidlertid engelskmennene og franskmennene etter hvert kjennskap til det ettertraktede kakaotreet, og de anla plantasjer. I 1657 ble den første kakaosalongen åpnet i London, og den kostbare drikken ble et motefenomen.

Frem til den industrielle revolusjon kunne vanlige mennesker bare drømme om kakao. Men mot slutten av 1700-tallet ble det bygd mekaniske, dampdrevne møller i Karibia. Møllene knuste de fettholdige kakaobønnene og omdanner dem til en pasta kalt kakaosmør. Kakaosmøret ble blandet med melk og sukker, og kunne enten drikkes eller brukes i kaker. Nederlenderen Coenraad van Houten tok patent på en metode for fremstilling av rent kakaopulver. Han eksperimenterer også med å blande kakaopulver, sukker og kakaosmør og la blandingen størkne. Resultatet ble mørk sjokolade.

Dyrking av kakao

Kakaotreet vokser bare i tropiske strøk. Temperaturen må være mellom 20 og 32°C (aldri under 18) og klimaet bør være svært fuktig med mellom 1500 og 2000 mm nedbør årlig. Kakaotreet er omtrent på størrelse med et epletre og veldig sårbart. Det tåler ikke mye sol eller vind og er utsatt for muggsoppangrep. Treet bærer frukt etter 3 år og kan fortsette i over 20 år – enkelte kakaotrær har blitt 100 år gamle.

Fruktene plukkes ved hjelp av en buet kniv på en lang stokk. Dette krever litt erfaring, ettersom fruktene vokser tett ved stammen eller en stor gren. Hvis man er uheldig og ødelegger barken, risikerer man at treet ikke bærer frukt neste sesong. Frukten skifter farge etter modenhetsgrad – gul, rød, lilla, grønn og brun – men fargen forteller ikke alt. Den beste måten å sjekke om frukten er plukkeklar på, er å banke på den og lytte etter om den høres hul ut. Frukten består av litt fruktkjøtt og mye væske, nesten som en vannmelon, og inneholder omkring førti bønner. Når man åpner frukten, er det viktig å unngå å ødelegge skallet på bønnene.

Deretter blir kakaobønnene fermentert. I gamle dager ble bønnene lagt til fermentering med bananblader mellom hvert lag, i dag blir de lagt i tretønner. Temperaturen stiger til nesten 60°C, og skallet på kakaobønnene blir mykt og fuktig. Dette settes det i gang en gjæringsprosess som danner alkohol. Deretter rører man i kakaobønnene, slik at det kommer luft til. Nå starter en ny kjemisk reaksjon, oksidasjon, som gjør at alkoholen omdannes til eddik. Kakaobønnene forandrer farge fra lilla til sjokoladebrun, og sjokoladearomaene utvikles. Denne prosessen tar fra tre dager til en uke, avhenging av sorten og hvor mye aroma og skarphet man ønsker. Mye av sjokoladens smak bestemmes med andre ord her – jo lengre fermentasjon, desto mer karakteristisk blir smaken på sjokoladen. Så skal bønnene tørkes i omtrent to uker. På store plantasjer sparer man tid ved å tørke bønnene maskinelt ved hjelp av varmluft. Deretter blir bønnene renset og selektert.

Rå kakao

Det er stor forskjell på rå og bearbeidet kakao, både i kvalitet og mengde plantestoffer. Rå kakao er verken kjemisk behandlet eller varmet opp til over 42 grader, og har de aller fleste næringsstoffene intakt. Kakao inneholder en rekke stoffer som gjør at den klassifiseres som supermat, blant annet er kakao rik på magnesium og fiber. Ved tradisjonell behandling av kakaobønner, blir kakaobønnene soltørket, fermentert og brent. Temperaturene ligger opp mot 100-150 grader. Råkakaoen blir ikke brent, men kun soltørket og fermentert. Den rå kakaoen blir da til kakaopulver, kakaomasse eller kakaosmør. Du kan dermed med fordel velge sjokolade med rå kakao, eller bruke rå kakaoprodukter til å lage din egne hjemmelagde sjokolade.

Kilder: historienet.no, pralin.no

Supernature rå kakao

Rå kakao har blitt gjenoppdaget som en viktig matplante og fått en helt unik posisjon innenfor moderne ernæring. Supernatures rå kakaoprodukter er ikke varmebehandlet eller tilsatt noe under fremstillingsprosessen for å bevare alle de gode næringsstoffene fra denne unike planten. Rå kakao kan brukes på samme måten som vanlig kakao. Kakaosmør og kakaomasse kan utgjøre basen for nydelig hjemmelaget sjokolade. Kakaopulver er perfekt i baking eller i sjokoladesmoothie, og kakaobiter er sunn og deilig snacks eller topping på alt fra smoothie til havregrøt.

Ecuador Organic 70%

Ecuador Organic 70 % er en helt nydelig sjokolade med få ingredienser: kakaomasse, rårørsukker og kakaosmør. Sjokoladene har minst 70 % kakaoinnhold, er 100 % økologiske og uten tilsetningsstoffer. Sjokoladene er laget utelukkende på Arriba kakaobønner som dyrkes av små landbruksorganisasjoner i Ecuadors regnskoger. Sjokoladen kommer i tre varianter: original, med kaffe og karamell eller med hasselnøtt.