Et helt naturlig alternativ

I samarbeid med Thea Falck (Naturlig Sunn), kan du her lese om hvorfor det er lurt å sjekke ingredienslisten på dine hudpleieprodukter og bytte til mer helsevennlige alternativer.


Publisert: 20/04/2018

De fleste av oss bruker deodorant under armene hver eneste dag. Men visste du at daglig bruk av «en helt vanlig» deodorant med aluminiumssalter kan føre til at du får i deg 30 – 50 ganger mer aluminium enn det du bør? (!). Spesielt om man bruker antiperspirant på nybarbert hud risikerer du å få i deg mer enn det som ansees som helsemessig forsvarlig. Antiperspiranter inneholder nemlig mer aluminium enn deodoranter og ved bar hud øker opptaket.

Allerede i 2013 gjorde Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) en risikovurdering av aluminium i mat og kosmetikk i den norske befolkningen, hvor de konkluderte med at personer som daglig bruker antiperspirant risikerer å få i seg for mye, og at dette er den største kilden. I snitt får vi ikke i oss for mye gjennom mat og drikke, det er altså når vi legger til bruk av antiperspiranter at det er lett å overstige anbefalingen. Men, hele 85% av norske kvinner bruker antiperspirant daglig!

Aluminium er et metall vi finner helt naturlig i jordskorpen, men det er ikke et stoff kroppen trenger. Det forekommer i mat og drikke, brukes i gryter og aluminiumsfolie og tilsettes i kosmetikkprodukter. I deodoranter er aluminium tilsatt for å forhindre svetting.

Selv om det påpekes at det er vanskelig å måle opptak av aluminium via huden anbefaler Mattilsynet å redusere bruken av antiperspiranter. Heldigvis er det stadig flere gode alternativer på markedet.

I Urtekram Purple Lavender-serien er deodoranten laget helt uten aluminium. I tillegg er den økologisk, vegansk og dufter mildt men godt av lavendel. Den inneholder også probiotika, hyaluronsyre, aloe vera og sink som pleier, beskytter og motvirker vond lukt.

Det unike med serien «purple lavender» er at den inneholder probiotika, altså gode og nyttige bakterier, noe av det nyeste og hotteste på hudpleie-fronten.

Kilder

Vitenskapskomiteen for matrygghet sin risikovurdering
Mattilsynets anbefaling