Helene Bøksles grønnere og gladere liv

Helene Bøksle gikk for noen år siden gjennom en omfattende livsstilsendring. Hennes beste tips er å ikke gå for hardt ut, og velg en kurs som du kan leve med resten av livet. Og ja, det er selvfølgelig lov til å kose seg!

Tekst: Marthe Kaasa Færø, Foto: Rasmus Kongsøre, Stylist: Christine Sørby Johansen


Publisert: 07/12/2016

I hele desember reiser artist Helene Bøksle Norge rundt og sprer juleglede. 26 konserter på 22 dager. Fra nord til sør. Og hun holder selv i alt fra booking til innholdet som fremføres på scenen. Har du vært på konsert med Helene før vet du at det er mye mer enn bare god julemusikk hun deler. Hun kommer også med visdomsord, fine små historier og ting til ettertanke mellom låtene. For mange, inkludert henne selv, er dette gjerne det viktigste.

-Det er det jeg sier mellom låtene som driver meg, og som har mest betydning. Jeg har fått høre at konsertene mine burde vært på blå resept. Etter konsertene er det mange som kommer bort til meg og deler alt fra positiv feedback til sterke historier. Det kan være unge mennesker, ensomme gamle eller forretningsmenn i dress. Det er disse historiene som gjør meg til en bedre sanger, forteller Helene.

Reddet av supermat

Det er nettopp dette travle livet som småbarnsmor og artist som fikk Helene til å bli mer og mer opptatt av kosthold og helse. Reisen startet for fire år siden. Hun var gravid og på grensen til utbrenthet etter en krevende turnérunde. Tilfeldighetene skulle ha det til at hun møtte gründeren av Supernature, som ga henne en skikkelig oppvåkning. Etter tester hos fastlegen fikk hun beskjed at hun burde holde seg unna både gluten og melk, og i tillegg begynte hun å inkludere supermat i kosten.
- Det reddet meg! I starten av svangerskapet hadde jeg mye vondt, men etter at jeg la om kosten fikk jeg en skikkelig opptur! Supermaten ga meg masse energi, og jeg merket at kroppen min hadde godt av å kutte ut gluten og melkeprodukter, erindrer Helene.

Bare to måneder etter fødselen begynte det en ny runde med hardkjør. Helene var med i «Stjernekamp» på NRK, og de andre deltakerne lurte hva det grønne greiene hun drakk hele tiden var for noe. Etterpå fulgte den årlige juleturneen. Helene fylte på med supermat for å holde energinivået oppe, men gikk for hardt ut.
- Jeg kjørte meg selv rett og slett for hardt, og falt tilbake til gamle vaner. Jeg tenkte at nå var det ødelagt, og at jeg ikke ville klare å komme meg tilbake til de sunne og gode rutinene, innrømmer Helene.
Det skulle ta et år før hun klarte nettopp det. Men denne gangen i et roligere tempo, med fokus på en varig livsstilsendring.
- Da jeg begynte å spise supermat første gang var det helt nytt for meg. Jeg tenkte mer på hva jeg måtte kutte ut fra kosten, istedenfor å tenke på all den gode maten jeg kunne tilføre. Å spise supermat handler om å erstatte all mulig annen mat med supermat – slik er det ikke. Supermaten skal være en del av et helhetlig kosthold. Det er viktig å kunne kose seg også, og velge en kurs man vet man klarer å holde resten av livet, råder hun.
Helene startet også å trene med personlig trener Siv Gunnarson på Elixia, og den samme filosofien gjelder her:
- Ta små grep. Ikke fort deg. Trening skal ikke være vondt, da orker man ikke å fortsette.

Bytter ut veimat med raw energikuler

Interessen for mat og matlaging har vokst på Helene, og matlaging er en av de tingene som får henne til å koble av. Det er ikke lenger kun grønne drikker som står på menyen, men gode og næringsrike salater, sunn snacks og masse mer. Hun eksperimenterer stadig med nye oppskrifter, enten det er en glutenfri paibunn basert på nøtter og frø, eller en supersmoothie som faller i smak hos Emil Anker på tre år. Hele familien har blitt inspirert, noe som viser seg tydelig hos ektemannen Espen.
- I fjor kunne han knapt løpe ti minutter uten å bli utslitt, men i år har han løpt Berlin maraton, forteller hun stolt.
Helene har heiet ham fram, og laget raw energikuler til den store gullmedaljen. Energikuler er også fast følge på turné. Det er ikke mye supermat eller sunne fettsyrer å spore på ferjestrekninger eller bensinstasjoner rundt om i landet, så å holde på gode rutiner på reise krever planlegging.
- Det er jo så mye annet i livet som krever planlegging, så jeg synes ikke det er noe rart å skulle planlegge hva man skal spise. Jeg lager energikuler og annen snacks som jeg har med meg, og lever godt uten Vestlandslefse og veimat. Resten av bandet synes nok at jeg er litt sær. Jeg forer dem med hvetegress- og spirulinashot før vi går på scenen. Så lenge de får i seg det før vi skal spille, så kan de drikke så mye akevitt de vil etterpå, ler hun.
Tenk på det du, hvis du er så heldig å få med deg en av Helenes julekonserter i desember.

Kom i gang med supermat!

Som med alt annet her i livet: Gjør det enkelt! Du behøver slett ikke gjøre en stor omvending i kostholdet ditt for å begynne supermat, tvert imot. Det handler om å tilføre flere nye og gode vaner, litt etter litt.
Vi anbefaler deg å få med deg tre hovedelementer når du skal starte med supermat: gode fettsyrer, gress, alger.

Start for eksempel med disse produktene:

• Supernature Purely Greens Max: Pulver av alger, gress, grønnsaker og urter. Godt for blant annet immunsystemet og energi.

• Supernature Pure Lecithin: Kilde til godt plantefett. Supert i smoothies eller shake.

• Supernature Erteprotein: Vegansk proteinpulver med gele 82 % protein.

Supermat i hverdagen er enkelt å få til, det krever bare to minutter om morgenen hvis du tar den enkleste varianten og lager en rask shake, og fem minutter om du lager en supersmoothie. Gjør du klart pulverblandingen i shakeren kvelden før er det enda raskere å blande deg en shake om morgenen. Når du har kommet godt i gang med dette er det en viktig ting: Fortsett!