Frøet som ble stort

Med Alfred Vogels nysgjerrighet for plantenes lindrende krefter, kom også lysten til å reise og utforske naturlige helsehjelpere han ikke hadde i egen hage. For «den lille doktor» var det spesielt én reise og ett møte som la utgangspunktet for produktene som mange i dag bruker for å holde forkjølelsen unna.


Text: Hans Ola Hevrøy
Publisert: 20/11/2017

Alfred Vogel var hele livet opptatt av å reise og lære hvordan urbefolkningsgrupper rundt om i verden benyttet planter som medisin. Hos Sioux-indianerne i Nord-Amerika ble han kjent med planten purpursolhatt. Dette har gitt grunnlaget for det som i dag er det største produktet til A. Vogel – nemlig Echinaforce.

Dyrebar gave

Måten Sioux-indianerne brukte naturens egne midler for å bevare god helse, imponerte Alfred. Etter å ha være i Nord-Amerika en periode, utviklet det seg et dypt vennskap mellom Sioux-medisinmannen Black Elk og utforskeren fra Teufen i Sveits.

Black Elk introduserte purpursolhatten for Alfred Vogel – planten som senere skulle bli veldig viktig for sveitseren. Sioux-indianerne hadde kjent til denne planten i generasjoner, og brukt den som et verktøy mot en rekke plager.

Ved slutten av sitt opphold i Sør-Dakota ga Black Elk sin gode venn en håndfull solhattfrø. Alfred Vogel tok med seg denne dyrebare gaven tilbake til Sveits, og begynte å dyrke planten. Plantene som i dag brukes for å lage Echinaforce-tinktur er etterkommere etter frøene som Alfred Vogel mottok fra Black Elk.

Solhatt-produktet Echinaforce har nå vært på markedet i over 50 år. Grunnen til det er blant annet plantens gode effekt mot forkjølelse.

Er Echinaforce et plantelegemiddel eller kosttilskudd?

I Sveits og store deler av Europa blir Echinaforce kategorisert som et plantelegemiddel, som gjør at påstandene og begrepene de kommuniserer for å forklare produktets effekt er medisinske, som for eksempel antiviral eller antiinflammatorisk. I Norge selges produktet som et kosttilskudd, og da må påstander og kommunikasjon være i henhold til regelverket som forvaltes av Mattilsynet. De medisinske påstandene som følger under i artikkelen er derfor ikke noe som kommuniseres på solhatten i Norge, men er basert på Echinaforce som et plantelegemiddel med utgangspunkt i kliniske studier gjort i Sveits.

Overbevisende studier

En studie publisert i 2015 viste at solhattoddyen Echinaforce Hot Drink har like god effekt som det reseptbelagte legemiddelet Tamiflu i behandling av influensa. Studien viste også at komplikasjoner ved influensa er større ved behandling med Tamiflu enn med Echinaforce.

For Alfred Vogel var det viktig å bruke ferske planter, og det var viktig å bruke hele planten. Bioforce har gjort studier for å finne ut hvor viktige disse prinsippene er i bruk av solhatt som naturmedisin.

Studier: Hel og fersk

Visste du for eksempel at solhatt både kan forebygge og være lindrende ved forkjølelse?

Roland Schoop, Medical Adviser i Bioforce, mener at spesielt Echinaforce bør blir laget av fersk solhatt for at den skal forebygge og behandle forkjølelse så effektivt som mulig.

- Hvis planten blir behandlet med stor grad av forsiktighet og i henhold til høyeste kvalitetsstandard, er solhatt et effektivt verktøy for å forebygge og behandle forkjølelse. Planten mister imidlertid mye effekt og aktivitet hvis den tørkes. Den antivirale effekten vil ikke være like effektiv i tørkede planter som i ferske. Studiene vi har gjort bekrefter Alfred Vogels intuisjon, forteller Schoop.

I tillegg til at solhatten blir brukt fersk, tas også hele solhatt-planten med når Echinaforce-produktene lages. Grunnen til at Bioforce bruker hele planten i produksjon, er fordi de har funnet at den antiinflammatoriske aktiviteten av solhatten er lokalisert i roten. Den antivirale aktiviteten i planten er lokalisert i selve urten (den grønne delen).

Når studiene fra Bioforce viser at solhatten har det de kaller en antiviral effekt, betyr det at planten kan blokkere virus fra å komme inn i cellene. Har cellene likevel blitt infisert med virus, har solhatten også antiinflammatorisk effekt som demper inflammasjonen og studier har påvist at man får mindre bivirkninger og komplikasjoner etter forkjølelsen.

EKSPERTEN: Roland Schoop, Medical Advisor i Bioforce, er ekspert på solhatt. Både han og solhattstudienes gode resultater har blitt omtalt i store medier som The Wall Street Journal og The Telegraph.

Forebygge i r-månedene

Det er viktig å starte behandling ved første tegn til symptomer for å redusere forkjølelsen. Ved forebyggende behandling med Echinaforce kan forkjølelsessymptomene reduseres betraktelig.

En god regel kan være å forebygge med solhatt i månedene som har bokstaven «r» i seg.

Vil du lese mer om Alfred Vogels reise? Sjekk artikkelen Alfred Vogel: Fra naturlige intuisjoner til dokumentert helsehjelp

KILDER:
- Bioforce
- Mat & Helse, oktober 2008
- Journal of Applied Pharmaceutical Science Vol. 3 (12), December, 2013. High-potency Anti-influenza Therapy by a Combination of Echinacea purpurea fresh herb and root tinctures