Fettsyrer som bevarer hjertet ditt

Lite slår en middagstallerken bestående av et godt stykke fersk fisk. Men selv om Helsedirektoratet anbefaler oss å spise mer fisk, velger kun én av fire av oss å spise så mye som anbefalt.


Text: Hans Ola Hevrøy
Publisert: 07/03/2018

Vi spiser mindre fisk enn anbefalt. Hvis man i tillegg glemmer å ta tilskudd av fiskeolje, kan det bety at man går glipp av viktige omega-3-fettsyrer fra kosten. Men hva er det egentlig med omega-3-fettsyrer som gjør at vi blir anbefalt å få i oss mer av dem? Hvorfor er de så viktige?

Flerumettede fettsyrer

Omega-3 er en betegnelse på en gruppe flerumettede fettsyrer. Én av omega-3-fettsyrene (alfalinolensyre) er essensiell, noe som betyr at kroppen ikke kan produsere den selv. Derfor må vi tilføre denne gjennom kostholdet, på samme måte som vi spiser grønnsaker eller frukt for å få i oss tilstrekkelig med vitaminer (1). Alfalinolinsyre hentes fra vegetabilske kilder, spesielt grønne planter via valnøtt-, gresskarfrø-, raps-, linfrø- og soyaolje.
EPA og DHA er marine kilder til omega-3, og har bevist gunstig effekt på normal funksjon av hjernen, hjertet og synet (2). EPA og DHA kan du få i deg ved å spise fet fisk, eller du kan ta tilskudd av fiskeolje.

Godt for hjertet

Fiskeolje, tran og omega-3 er begreper som ofte brukes om hverandre. Omega-3 er en fellesbetegnelse på en gruppe flerumettede fettsyrer. Tran derimot, er navnet på et fiskeoljeprodukt som utvinnes fra torskeleveren. Fiskeolje utvinnes fra hele fisken. Både fiskeolje og tran er rike på omega-3 (2).
Inntak av omega-3-fettsyrer fra fisk har i studier vist å redusere dødeligheten blant hjertepasienter (1). Omega-3-fettsyrene gir også opphav til forbindelser som motvirker betennelser i kroppen. Et lavt inntak av marine omega-3-fettsyrer har dessuten vist å øke risikoen for hjerneslag (1). Her kreves det derimot mer forskning, da dokumentasjonen per i dag ikke er tilstrekkelig for å trekke konklusjoner.

Forholdet mellom omega-3 og omega-6

Vi trenger både omega-3-fettsyrer og omega-6-fettsyrer, men faktum er at i kroppen så konkurrer de om samme reseptorer for opptak (4). Når vi får i oss store mengder omega-6 og lite omega-3, betyr det at omega-6-fettsyren vinner konkurransen om de samme reseptorene. Nettopp derfor er mange opptatt av balansen mellom de to fettsyrene. Det ideelle er derfor å øke inntaket av omega-3.
Som omega-3, er også omega-6 umettede fettsyrer. Omega-6-fettsyrene finner vi hovedsakelig i planter og dyr frå landbruket. Planteoljer som soyaolje, maisolje og solsikkeolje har et spesielt høyt innhold av omega-6 (3).

Myndighetenes anbefalinger

Norske og nordiske helsemyndigheter anbefaler minst 1-2 gram omega-3 hver dag. Gravide og ammende kvinner anbefales et inntak av minst 2-2,5 gram omega-3, hvorav 200 milligram (0,2 gram) DHA (1).
Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler 1-2 porsjoner fisk per uke, og hver porsjon bør gi 200-500 milligram EPA og DHA (1).

Kilder:
(1) https://www.lhl.no/et-sunnere-liv/ernaring-mat-og-helse/lhl-anbefaler-omega-3/
(2) https://www.mollers.no/tran-omega-3/
(3) https://nifes.hi.no/forskningstema/sjomat-og-helse/sjomaten-inneholder/omega-6-fettsyrer-2/
(4) https://www.mollers.no/omega-3-omega-6-forskjellen/