Spirer, spirekasse og Biosnacky spireprodukter

Slik dyrker du dine egne spirer

Spirer er frisk, sunn og kortreist mat, som kan dyrkes fram uansett årstid og på kort tid. Perfekt i salaten, på brødskiva eller som tilbehør til grillmaten i sommer. La det spire og gro på kjøkkenbenken!


Text: Marthe Færø Kaasa
Publisert: 13/05/2016

Hva er spirer?

I Asia har spirer, eller spirende frø, vært benyttet som mat i tusenvis av år, og spirer har vært kjent i Europa siden 1500-tallet. Det er flere typer frø som kan benyttes til spiring. Du har sikkert hørt om bønnespirer og alfalfaspirer, som er av de mest kjente spirene. Men en kan også lage spirer av erter, linser og såkalte krydderspirer som er spirer av reddik, sennepsfrø, løk, osv.

Trine Berge er rawfood-kokk, og har lang erfaring med spiring.

– Solsikkespirer er nok favoritten min, men er også veldig glad i brokkolispirer, mungbønner og bokhvete. De to sistnevnte er veldig enkle å spire selv, tipser hun.

Spirer består av den konsentrerte næringen fra frøet, og har i følge Opplysningskontoret for frukt og grønt et mye høyere innhold av mineraler og vitaminer enn ferdige utviklede planter. Spirer veier imidlertid relativt lite, og som følge av dette kreves det et ganske stort inntak for å oppnå en gunstig helseeffekt av de ulike næringsstoffene. Men det er ingen tvil om at spirer er sunne, sprø og smakfulle!

Stadig flere får øynene opp for hvor godt og lettvint det er med selvdyrkede spirer, det kan matblogger og kokebokforfatter Jane H. Johansen bekrefte:

– Flere og flere oppdager hvor fint det er å gro sine egne spirer. Norge er ikke akkurat bortskjemt med sol og sommer, men spirer kan man jo dyrke hele året innendørs. Dessuten er det ikke alle som er så heldige å ha egen hage, og da er det ekstra koselig å ha disse vakre, grønne og struttende spirene groende på kjøkkenbenken.

Hva bruker du spirer til?

Spirer har en sprø konsistens og passer i en rekke matretter. Spirer brukes som regel rå, og er ypperlig på smørbrød, i salater, wraps og omeletter. Bønnespirer passer i tillegg perfekt i varme retter som for eksempel wok, fordi de beholder den sprø konsistensen også etter oppvarming. Men tilsett gjerne da spirene helt mot slutten.

Johansen ga i 2015 ut kokeboka «Veganmat på sitt beste», som inneholder over 100 veganoppskrifter tilpasset norske råvarer og matvaner. Hun er stor tilhenger av spirer, og bruker spirer i en rekke av sine oppskrifter.

– Spirer kan heldigvis brukes til mye mer enn bare pynt. Jeg bruker ofte spirer i pannekaker, supper og gryter eller lager bønnespireburger av dem. Knallgodt! Ellers bruker jeg dem mye i wraps, forteller hun.

Trine Berge er forfatter av kokeboka «Rawfood», som også inneholder inspirerende oppskrifter med spirer. Spirer er en vesentlig del av rawfood-kostholdet, og bruksområdet er nærmest uendelig, bekrefter hun.

– Det jo så enkelt å bare booste enhver salat eller middags- og lunsjrett med å drysse over spirer. Du kan også ha spirer i smoothier og har du en slow juicer så kan du til og med juice spirer. Jeg er også veldig glad i raw granola med spiret bokhvete, forteller Berge.

Slik spirer du!

Ikke grønne fingre påstår du? Å spire er så lett at absolutt alle kan få det til! Det krever verken dyrt utstyr, avansert kunnskap eller mye tid. Alt du trenger er noe å spire og en spirekasse eller et spireglass. Et spireglass kan du lage selv av et syltetøyglass eller liknende med et stykke tynt stoff festet foran åpningen, eller du kan bruke glass laget for nettopp spiring.

Du starter med å bløtlegge frøene. Bløtleggingstid er vanligvis 6-8 timer for små frø, 12-15 timer for bønner og store frø. Deretter skal frøene skylles godt ca. 2 ganger daglig fram til de er ferdig spiret. Pass på at alt vannet helles av, slik at spirene ikke råtner. Pass samtidig på at spirene får nok fuktighet og ikke tørker ut.

Spirene dine kan godt stå på kjøkkenbenken, men helst ikke i direkte sollys. Optimal temperatur er 18-20 grader. Hvor mange dager det tar før spirene er ferdig varierer lit fra type til type. Alfalfa-spirene er ferdige etter ca. 6 dager. Andre frø kan ta kortere tid, og noen lengre. Når spirene er ferdig oppbevares de i kjøleskapet, hvor de kan holde seg inntil en uke.

Prøv disse spirene!
  • Alfalfa-spirer - Alfalfaspirer er små nyskudd fra alfabønnen. De trenger ikke å tilberedes, og passer perfekt i en salat eller som topping på brødskiva. Alfalfaspiren er kilde til folsyre og kobber. Spirene har en mild og nøtteaktig smak, og mange mener at alfalfaspiren er den beste og mest smaksrike spiren.
  • Brokkoli-spirer - Brokkolispirer har en mild og god smak, som kan minne om rå brokkoli. Spirene er kilde til vitamin C, folsyre og kobber. Prøv dem i salat, på sandwich eller i en wrap!
  • Mungbønnespirer - Mungbønne er en art i erteblomstfamilien, som opprinnelig kommer fra India. Spirene er kilde til folsyre og kobber, og er mye brukt i det asiatiske kjøkken. Mungbønner spises gjerne rå, men egner seg også i varme retter som for eksempel wok.
Tips!
  • Prøv også spirer som topping på pizza!
  • Spis spirene med skallet på, det er der fiberet sitter.
  • Kjøkkenskapet er fullt av spirepotensiale. Linser, bønner, frø, ris og nøtter kan spires, bare de er hele og ikke har vært varmebehandlet. Har du prøvd å spire quinoa. Quinoafrø er superraske og spirer etter kun 12 timer!

Dyrk dine egne spirer med BioSnacky fra A.Vogel

Om BioSnacky-spirer:

• Kontrollert og økologisk produksjon
• Ubehandlet
• Helt naturlig
• Sprø og friske, som rett fra din egen hage
• Enkelt og rimelig

Bruker gjerne BioSnacky spireglass, det er den enkleste måten å komme i gang med spiringen på.