Dette vil vi spise og drikke i 2018!

Gode nyheter: Ekspertene mener at vi vil spise enda sunnere, grønnere og mer magevennlig mat det kommende året! Men er du klar for å inkludere blomster i middagen din? Eller prøve nye og spennende sopper?

Er 2018 det året den grønne matbølgen vil slå til for fullt?


Text: Marthe Færø Kaasa
Publisert: 07/03/2018

I full blomst

Spiselige blomster er ikke noe nytt, men ifølge den amerikanske helsekostkjeden Whole Foods kommer vi til å se mye til blomsterinspirert mat og drikke dette året. Ekspertene mener det vil bli mer vanlig å tilsette hele spiselige blomster i matretter, og vi vil se mer av snacks og drikke tilsatt blomstersmak i butikkhyllene. Hva med en lavender-latte, hibiscus-te eller en forfriskende drikk tilsatt hylleblomstblader? (1)

Magevennlig mat

Fermentering, sylting og andre tradisjonelle konserveringsmetoder har virkelig fått fotfeste de siste par årene, og ifølge BBC Good Food er god magehelse en av de største mattrendene for 2018. Dette inkluderer blant annet fermenterte matvarer som kimchi, miso og kefir. Har du ikke forsøkt deg på fermentering enda, da er 2018 året for deg! (2)

Funksjonell sopp

Se opp for sopp i 2018! Og vi snakker ikke om kjente og kjære favoritter som sjampinjong og kantarell, men nye varianter som reishi, chaga og maitake. Den amerikanske helsekostkjeden Whole Foods har tatt inn flere nye sopp-produkter i butikkhyllene, og kanskje vil vi se noe av dette i Norge også den kommende tiden. Kan det friste med sjokoladedrikk med reishi eller te med shiitake? Ifølge ekspertene vil sopptrenden også vise seg innen kroppspleie. (1)

Plantebasert mat blir allemannseie

Det er ingen tegn til at vår higen etter å spise mer plantebasert mat er på vei til å gå over. Analysebyrået Baum+Whiteman utroper plantebasert mat som årets viktigste trend! Häagen-Dazs og Ben & Jerry’s har begge lansert veganske iskremvarianter, og stadig flere vegetariske alternativer til kjøtt inntar butikkhyllene også her i Norge. Har du ikke kastet deg på trenden enda? Prøv Line Bruu sin vegetariske supper på side 16. (3)

Supert pulver

Supermatpulver har funnet veien til alt fra smoothie, varme drikker, supper og bakevarer, og Whole Foods mener at dette bare er begynnelsen. Pulver av gurkemeie blir mer og mer utbredt, og det samme blir alternativer til kaffe som matcha, maca-rot og råkakao. Vi vil også se flere spennende varianter av proteinpulver, blant annet i kombinasjon med kollagen. (1)

Alkohol? Nei takk!

Ifølge Food & Friends sin trendrapport for 2018 vil det økende fokuset på helse føre til at det blir mer og mer vanlig å takke nei til alkohol. Å være sosial trenger ikke å være det samme som å være usunn. På restauranten Redemption i London har de for eksempel en helt alkoholfri bar, og britiske Seedlip har laget verdens første destillerte alkoholfrie sprit. (4)

Fra nese til hale og rot til stamme

Både myndigheter og forbrukere har blitt opptatt av å redusere matsvinn, og vi vil se enda mer av dette i 2018. Når vi spiser kjøtt vil vi bruke hele dyret – fra nese til hale. Også når det kommer til frukt og grønt vil vi ta i bruk deler vi tidligere har kastet, som pesto laget av rødbeteblader eller salater med brokkolistamme (1).

Kilder:
(1) http://media.wholefoodsmarket.com/news/whole-foods-market-reveals-top-food-trends-for-2018
(2) https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/10-food-trends-2018
(3) http://www.baumwhiteman.com/2018%20forecast(1).pdf
(4) http://www.foodfriends.se/wp-content/uploads/2016/10/Trendspaning_2018_web.pdf

10 buzz-ord for 2018

Hampfrø inntar kjøkkenet for fullt! Det samme gjør sjøgress og alger. Det kommer stadig flere alternativer til vanlig kaffe, hva med å prøve taiwansk oste-te? Har du hørt om Ube? Den lilla søtpoteten er perfekt å bruke til å for eksempel lage vegansk lilla iskrem! Vi vil fortsatt spise pizza, men sunnere varianter som fullkornspizza eller pizza med bunn laget av grønnsaker som for eksempel blomkål. Zhug er det nye hotte – bokstavelig talt! En spicy saus av korianderfrø og blader, kardemomme, spisskummin og chili som opprinnelig stammer fra Jemen. Til dessert vil vi kose oss med boblevaffel, rå kakedeig og avokadobaserte søtsaker. Kilde: Baum+Whiteman