Derfor er økologisk hudpleie bra for deg

Du har sikkert fått med deg fordelene med å spise økologisk mat, men vet du hvorfor produktene på baderomshylla også bør være økologiske?


Text: Marthe Færø Kaasa
Publisert: 08/12/2017

Økologi har vært på alles lepper den siste tiden, og vi handler stadig mer økologisk mat. I 2016 kjøpte vi økologiske matvarer for 2,5 milliarder, noe som er en økning på 24 % fra året før (1).

Vi har blitt flinkere til å se på ingredienslisten når vi handler mat, og er opptatt av alt fra saltinnhold til E-stoffer. Men studerer du merkingen like nøye når du skal gå til innkjøp av en ny sjampo, håndkrem eller tannkrem?

Økologisk sertifisering

Økologiske produkter er framstilt uten kunstige aroma- og fargestoffer og med strenge restriksjoner for bruk av konserveringsmidler. Dette kjenner vi til for økologiske matvarer, men de samme prinsippene gjelder også for økologiske hygieneprodukter.

Franske Ecocert er en av de mest anerkjente merkingene for økologiske produkter, og flere hygieneprodukter i Norge er sertifisert økologisk av Ecocert etter Cosmos Organic standard. Ecocert krever blant annet at produktet inneholder minst 95 % naturlige ingredienser og minst 10 % økologiske ingredienser*. Ecocert-sertifiserte produkter er ikke testet på dyr, de inneholder ikke genmanipulerte råvarer (GMO), parabener, nanopartikler, silikon, syntetisk parfyme eller fargestoffer eller ingredienser fra dyr – hvis det ikke er ingredienser som er naturlig produsert, som melk og honning. I tillegg skal produktemballasjen være gjenbrukbar og gi liten miljøpåvirkning (2).

Å bruke økologiske produkter kan ha stort utbytte for miljøet. Tenk bare på hvor mye kjemikalier fra kosmetikk som daglig blir skylt ut i naturen gjennom avløpet. Mange av disse brytes ikke ned i naturen, og er spesielt farlig for vannlevende organismer. Ved bruk av økologisk sertifiserte produkter skånes både miljøet og dyrelivet for unødvendige kjemikalier.

Hjemmelaget hudpleie

Med minst 95 % naturlige ingredienser er det ikke langt unna at du kan spise de økologisk sertifiserte hygieneproduktene. Har du lyst til å nærme deg leveregelen «if you can't eat it don't put it on your skin» kan du gjøre som blogger og forfatter Maja Hattvang. I boka «Naturlig nok» lærer hun deg å lage alt fra deodorant til ansiktsmaske hjemme på kjøkkenbenken.

- Det begynte som et eksperiment. Mest for gøy og for å se hvordan det funka, men også for å kunne velge ingredienser selv. Gode planteoljer er basis i mange bra produkter. Jeg liker spesielt aprikoskjerneolje, nyperoseolje og kokosolje. Gurkemeie og havregryn gir også gode resultater hver gang, og er det jeg bruker mest når jeg lager ansiktsmasker i hverdagen, forteller Hattvang.

I likhet med at økologisk, ren og grønn mat har fått stadig større oppslutning de siste årene, ser Hattvang den samme tendensen innen hudpleie og hygieneprodukter.

- Jeg opplever at stadig flere blir opptatt av hva de putter på huden, og gjerne vil gå så grønt som mulig, spesielt etter at de får barn.

Så neste gang du kjøper en ny såpe eller hudkrem til deg eller barna ta gjerne en ekstra titt på emballasjen. Hvorfor skal vi ikke være like opptatt av kvaliteten på det vi smører på huden som det vi putter i munnen?

I boka "Naturlig nok" lærer Maja Hattvang deg hvordan du kan lage alt fra deodorant til ansiktsmaske hjemme på kjøkkenbenken.

Ny trend – vegansk hudpleie

«Vegansk» handler ikke bare om mat. Den grønne trenden er like viktig når det kommer til hudpleie – i hvert fall i USA. I følge Googles rapport over hudpleietrendene i 2017 har søk etter vegansk hudpleie økt med 83 % år etter år i USA. De mest populære søkene er etter vegansk såpe, leppepomade, ansiktsvask, hudkrem og dusjsåpe (4).

Dette bør du være obs på når du velger økologiske hygieneprodukter
  • Enkelte av produktene kan oppleves som noe annerledes enn konvensjonelle produkter. For eksempel kan håndsåpen skumme litt mindre enn en tradisjonell såpe, men den vasker like rent. Husk at ingrediensene primært kommer fra naturlige ressurser og er lett nedbrytbare.
  • Holdbarheten på økologiske hygieneprodukter vil ofte være noe kortere enn konvensjonelle produkter, fordi økologiske produkter har strenge restriksjoner for bruk av konserveringsmidler.

Kilder:
(1) https://www.landbruksdirektoratet.no/no/miljo-og-okologisk/okologisk-landbruk/om-okologisk-landbruk/stor-%C3%B8kning-i-%C3%B8ko-omsetningen

(2) Urtekram.dk og ecocert.com

(3) http://www.matportalen.no/merking/tema/okologisk_mat/er_det_tilsetningsstoffer_i_okologisk_mat

(4) https://www.thinkwithgoogle.com/consumer-insights/skin-care-trends-2017-beauty-marketing/

Økologiske hudpleieprodukter fra Urtekram

Vi har valgt ut noen av våre Urtekram-favoritter under. På jakt etter flere produkter? Her finner du alle kroppspleieproduktene i Urtekrams sortiment.