Slik lager du Bulletproof Kaffe

Boost kaffen din med fett! Synes du det høres rart ut? Langt ifra. Å tilsette fett i drikken har lange tradisjoner, og passer perfekt for deg som ønsker mer energitilførsel. Prøv våre Bulletproof-oppskrifter!


Publisert: 13/10/2015

Bulletproof kaffe, fettkaffe, smørkaffe – kjært barn har mange navn. Bulletproof kaffe er i all enkelhet kaffe tilsatt fett i form av smør og kokosolje, og gjerne blandet godt sammen i en blender. For mange høres det kanskje rart ut å tilsette smør i kaffen, men Bulletproof kaffe har en rund og god smak. I tillegg er Bulletproof kaffe perfekt for deg som for eksempel trener mye og derfor ønsker et høyere energiinntak*. Prøv for eksempel en Bulletproof kaffe før en lengre skitur.

Basert på tedrikk med smør

Det var livsstils- og slankecoach Dave Asprey som populariserte den noe uvanlige drinken, som han døpte «Bulletproof Coffee». Det hele startet med at den tidligere Silicon Valley-investoren ble servert tradisjonell yak-te på en reise i Tibet. Drikken lages av teblader, yak-smør (smør laget av melken fra jak), vann og salt. Teen drikkes vanligvis av tibetanerne før jobb og serveres til gjester.

Asprey uttaler at yak-te fikk ham til å føle seg som «a million bucks», og han ble fascinert av hvordan fjellklatrerne brukte den fettbaserte teen for å få i seg nok energi. Da han kom hjem begynte han å eksperimentere på kjøkkenet for å gjenskape den følelsen han fikk etter en kopp te med smør. Te ble etter hvert byttet ut med kaffe, og Asprey skapte originalversjonen av Bulletproof kaffe som lages av kaffe brygget på filtrert vann, MCT-olje, og usaltet smør fra gressforede kyr.

Fem enkle trinn til Bulletproof kaffe
  • 1) Lag din favorittkaffe.
  • 2) Forvarm blenderen med litt varmt vann.
  • 3) Tilsett 1 kopp varm kaffe, 1 ss Cocosa MCT (vanlig kokosolje kan også brukes) og 1 ss usaltet smør i blenderen og blend til det dannes et tykt lag skum på toppen av kaffen.
  • 4) Tilsett eventuell smakstilsetning eller søtning om ønskelig, f.eks. Steviosa Flytende Vanilje
  • 5) Nyt!

Se videoen:

Mellomlange mettede fettsyrer

Du lurer kanskje på hva MCT-olje er? MCT er forkortelse for Medium Chain Triglycerides, altså mellomlange mettede fettsyrer. Cocosa MCT består kun av mellomlange mettede fettsyrer fra kokosolje, hvorav ca. 97 % er kaprylsyre og kaprinsyre. MCT-olje passer bra for de fleste som ønsker ekstra tilskudd av energi – for eksempel i forbindelse med trening.

Bruk usaltet smør

Selv om det tradisjonsrike yak-teen lages med salt må du passe på å bruke usaltet smør i din Bulletproof kaffe for å slippe saltsmak på kaffen. Det anbefales også at du kjører alle ingrediensene sammen i en blender for å blande fettet godt sammen med kaffen, og for å få en fyldig konsistens. Bruker du blender kan det også være lurt å forvarme blenderen med litt varmt vann slik at den ikke sprekker av varmesjokket. For å variere drikken kan du tilsette ulike smakstilsetninger eller søtning om ønskelig.

Det er ikke bare kaffe som kan gjøres «Bulletproof»

Som nevnt er Bulletproof kaffe basert på den tradisjonsrike tedrikken med smør, så du kan fint bytte ut kaffe med te. Eller hva med å prøve en kald Bulletproof shake før trening? Sjekk ut våre små videosnutter med Bulletproof te og Bulletproof shake her:

Bulletproof Chai-te

Se oppskriften på Bulletproof Chai-te »

Bulletproof Shake

Se oppskriften på Bulletproof Shake »